top of page

over mij

mijn verhaal als idealist op de werkvloer

vuurtje en valkuil

Het idealisme zat er bij mij vroeg in. Als kind was ik me al bewust van de ongelijkheid in de wereld en wilde daar wat aan doen. Niet voor niets ging ik Sociale Culturele Antropologie en Internationale Betrekkingen studeren. Pas afgestudeerd wilde ik eigenlijk bij een non profit organisatie gericht op mensenrechten aan de slag. Maar er was een economische crisis en verder dan onbetaalde werkplekken in die sector kwam ik toen niet. 

 

Uiteindelijk kwam ik bij MVO Nederland in het vakgebied van duurzaam ondernemerschap terecht. Ik verdiepte me in de circulaire economie en kwam er achter hoe onlogisch ons huidige, lineaire model is. Toen ik eenmaal de kansen en mogelijkheden zag van een circulaire manier van leven, consumeren, werken kon ik niet meer ’terug’.

 

Vanaf toen ben ik mij blijven inzetten voor de transitie naar een circulaire economie. Zo ontwikkelde ik bij woningcorporatie Woonstad Rotterdam de strategie voor circulair en klimaatadaptief bouwen. Daarna begon ik bij de gemeente Rotterdam als strateeg voor het brede programma Rotterdam Circulair. Mijn sterke interne drijfveren om te werken aan een betere wereld zijn op die plekken altijd gebleven. Maar het was niet altijd makkelijk om een idealist op de werkvloer te zijn.

IN transities Idealist op de Werkvloer Hanneke van der Heijden
IN transities Idealist op de Werkvloer Hanneke van der Heijden

vallen en opstaan

Naast de ontwikkeling die ik in mijn carrière doormaakte, gebeurde er op persoonlijk vlak ook ontzettend veel. Zo raakte ik in mijn eerste baan, op mijn 27ste, overspannen. Daarna volgende een lang pad met veel wendingen. Verschillende verhuizingen, werkgevers, relaties. Het leven gaf me veel lessen die ervoor zorgden dat ik mezelf steeds beter leerde kennen. Ik kreeg inzicht in de belemmerende gedachten, patronen en dynamieken die mij op veel vlakken in mijn leven in de weg stonden. Ik maakte een steeds grotere mindshift en kon daardoor ook beter omgaan met de wrijving tussen mijn duurzame drijfveren en het huidige systeem.

Nadat ik in januari 2021 mee deed aan de Helweek from Home van Meetings in the Sun voelde ik een idee borrelen. Ik deed daarom in april van dat jaar nog een keer mee, nam vrij van mijn werk en zat op een camping tussen de duinen en de tulpenvelden met een groep gelijkgestemden. Door de ruimte die ik mezelf had gegeven en het delen en verbinden met de andere ‘helwekers’ werd het idee van IN transities geboren. In een paar uur tijd stond mijn hele visie op papier. Het kwam zonder moeite, recht uit mijn hart. 

Sindsdien werk ik naast mijn werk bij Rotterdam Circulair aan mijn bedrijf IN transities, met als doel om jou, als mede idealist op de werkvloer, te inspireren en motiveren om de verandering te brengen die je nastreeft, zonder dat dit ten koste gaat van jezelf. Omdat de wereld jouw passie en bevlogenheid ontzettend nodig heeft om het 'zo doen we het nou eenmaal' te transformeren naar een manier van leven en werken die in balans is met onze omgeving. 

bottom of page