top of page
  • Foto van schrijverHanneke van der Heijden

van vonk naar vuur: wat als je vuur voor verandering te groot wordt?

In mijn werk aan een circulaire stad hebben we het met collega’s regelmatig over hoe we de circulaire beweging kunnen doen groeien, in omvang en impact. We hebben het daarbij wel eens over vonkjes. Vonkjes die diep van binnen in ons zitten. En ons in beweging brengen als iets is geraakt dat ertoe doet. Intrinsiek aan de slag. Het vuur in onszelf voelen. In sommige gevallen moeten we nog herinnerd worden aan de aard van het vonkje. In andere gevallen heeft het vonkje al een vlammetje aangewakkerd. Je begrijpt de beeldspraak.



Tijdens dat vonkjes en vlammetjes gesprek kwam een mooie en hele relevante vraag van een collega naar voren: wat als je vuur te groot is geworden? Vuur kan nogal verwoestend zijn als het te groot is. Wat doe je dan? De vraag bleef nog wat in me rondzingen en ik blikte daarbij ook eens terug op de keren dat mijn eigen vuur te groot was. Het effect was niet alleen voelbaar voor mijn omgeving, ook ikzelf raakte in die gevallen opgebrand. Té veel passie, té veel drive is geen duurzame strategie. Niet voor het realiseren van je plannen en niet voor je eigen gezondheid.


“Vuur kan nogal verwoestend zijn als het te groot wordt. Té veel passie, té veel drive is geen duurzame strategie. Niet voor het realiseren van je plannen en niet voor jezelf”

Vuur staat voor kracht, passie, drive. Vuur is altijd op zoek naar mogelijkheden, houdt van beweging en ruimte. Het brengt onszelf in beweging, door enthousiasme en visie zet het de interne motor aan. Veel idealisten op de werkvloer kennen dit vuur in zichzelf maar al te goed. Het geeft hen de energie, daadkracht en moed om ambitieus te zijn en tegen de stroom in te gaan.


Water staat symbool voor meebewegen, loslaten en vertrouwen. Het gaat over het luisteren naar je intuïtie, je creativiteit inzetten en je gevoel eren. Water maakt heus niet dat je vuurtje meteen dooft. Het kan je helpen om vertrouwen te hebben en soms even dingen op z’n beloop te laten. Sterker nog, zonder water kan er niks groeien, bloeien, leven. De zaadjes die je hebt gepland kunnen juist tot volle groei komen als ze even met rust gelaten worden. Water leert ons daarop te vertrouwen en te oefenen met geduld.


Aarde staat voor het gronden, in het hier en nu zijn en dingen realiseren. Aarde brengt een veilige bedding en een vruchtbare bodem waarop leven (en ideeën) kunnen ontstaan. Het geeft ons structuur, stabiliteit en de kracht van het doen om plannen daadwerkelijk uit te voeren en af te maken. Het element aarde toevoegen aan je vuur brengt wat realisme en geeft een handelingsperspectief aan je idealisme; wat kan je vandaag concreet doen?


Lucht staat voor reflectie, perspectief en heldere geest. Lucht brengt ons het overzicht om orde te scheppen in de chaos en beslissingen te kunnen nemen. Als het vuur overheersend is kan het om zich heen gaan grijpen, waardoor je overzicht verliest. Het element lucht kan ons helpen om weer wat afstand te nemen, te relativeren en keuzes te maken vanuit overzicht en rust.


“Het element lucht kan ons helpen om weer wat afstand te nemen, te relativeren en keuzes te maken vanuit overzicht, rust, perspectief”

Zelf ben ik de laatste tijd bezig geweest met het omarmen van het element water. Lang had ik een beetje een allergie voor de dingen waar water voor staat. Geduld, meebewegen, vertrouwen. Ik vond het wat slappe hap, kreeg er een gevoel van gelatenheid en nonchalance van. Maakt het je dan niks uit, dacht ik dan. Ik voelde zoveel urgentie, zoveel noodzaak, zoveel haast dat mijn geduld, vertrouwen en vermogen om mee te bewegen ver te zoeken waren.


Maar alleen als water doorschiet en niet in balans is zou je het nonchalance kunnen noemen. Water dat in balans is zorgt voor flexibiliteit en vertrouwen. Sinds ik de kracht van water meer ben gaan integreren met mijn vuurtje, merk ik een positieve verandering. Zowel persoonlijk als zakelijk. Ik ben wat zachter en rustiger geworden. Daardoor luister ik beter, ben ik geduldiger en voel ik meer ruimte voor de ideeën en perspectieven van anderen. En dat is nou juist zo’n noodzakelijke eigenschap als je werkt aan duurzame verandering.


Zoals alles in de natuur draait het om balans. Hoe staat het met aarde, water en lucht in je leven, in je werk en in jezelf?

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page